![](/media/lib/386/n-ultrarak-7a1e2097bc9d5e9a94db4db279ac03ec.jpg)
Selektywne zabijanie nowotworu ultradźwiękami. Nowa metoda nie uszkadza zdrowych komórek
6 lutego 2020, 15:01Fale dźwiękowe o niskiej intensywności mogą selektywnie zabijać komórki nowotworowe, nie uszkadzając przy tym zdrowej tkanki. Dotychczas w onkologii używano ultradźwięków o wysokiej intensywności, za pomocą których podgrzewa się komórki do wysokiej temperatury.
![](/media/lib/180/n-zwiedzanie-5ab6d737f4a4d20088dffa94d7b7c8f1.jpg)
Kto chce zapamiętać, jest upraszany o wyłączanie aparatu
9 grudnia 2013, 14:11Ludzie, którzy chcą lepiej zapamiętać wizytę w muzeum, powinni zrezygnować z robienia zdjęć.
![](/media/lib/157/n-piwo(2)-7faa7f0a6d95255a15e9a1f2d21d015d.jpg)
Zagadka rozwiązana. Wiemy już, ile bąbelków uwalnia się ze szklanki piwa
26 kwietnia 2021, 09:19Francuscy naukowcy rozwiązali zagadkę, która trapi ludzkość od tysięcy lat. Wraz z nieuchronnie nachodzącym latem wiele osób coraz częściej sięga po chłodne napoje, w tym po piwo. Teraz, dzięki uczonym z Université de Reims Champagne-Ardenne dowiedzieliśmy się, ile bąbelków uwalnia się z przeciętnej 0,5 litrowej szklanki piwa zanim cała piana opadnie.
![](/media/lib/298/n-grypa-7939f941db95abb9fd5f7c3d178f1991.jpg)
Mikrośrodowisko związane z otyłością sprzyja powstawaniu zjadliwych szczepów wirusa grypy
3 marca 2020, 13:29Otyłość sprzyja wirulencji (zjadliwości) wirusa grypy - twierdzą amerykańscy naukowcy, autorzy artykułu z pisma mBio.
Rozwiązali zagadkę zwierząt ze słynnej bitwy słoni pod Rafią
10 stycznia 2014, 11:09Po śmierci Aleksandra Wielkiego utworzone przezeń imperium rozpadło się na kilka państw, które przez wieki toczyły między sobą wojny. Podczas jednej z nich rozegrała się bitwa pod Rafią, słynna z jedynego znanego starcia pomiędzy słoniami bojowymi z Azji i Afryki. Teraz naukowcy z University of Illinois at Urbana-Champaign, po przeprowadzeniu analizy DNA, wyjaśnili plotki i nieporozumienia krążące wokół tej bitwy
![](/media/lib/457/n-decelerator-elena-de40a4eb0f8e67979d68a767106e1afc.jpg)
Antyprotony pomogą zbadać jądra nietrwałe
2 czerwca 2021, 09:18Eksperyment PUMA, który ma zbadać powierzchnie szeregu jąder atomowych nieistniejących trwale w przyrodzie, został zatwierdzony do realizacji w CERN. Profesor Sławomir Wycech z Zakładu Fizyki Teoretycznej NCBJ podjął się zadania analizy kluczowych pomiarów tego eksperymentu.
![](/media/lib/228/n-cdifficile1-8ec74643cdb6a2cf1125457739416ca6.jpg)
Toksyna C. difficile uszkadza komórki macierzyste okrężnicy
18 marca 2020, 13:05Clostridioides difficile to przyczyna jednego z najczęstszych zakażeń szpitalnych - biegunki poantybiotykowej. Biegunka ta może się rozwinąć do rzekomobłoniastego zapalenia jelit i rozdęcia okrężnicy. Często kończy się to śmiercią. Ostatnio naukowcy odkryli, że toksyna C. difficile uszkadza komórki macierzyste okrężnicy (ang. colonic stem cells, CoSC), przez co nie wykonują one swojego zadania - nie regenerują wyściółki jelita. To groźne zjawisko, zwłaszcza dla starszych osób.
![](/media/lib/160/n-korona-z-wody-e1f8fd03b43e2a40a66dba1dce302221.jpg)
Mało wody w Wielkich Jeziorach
4 lutego 2014, 11:41Prowadzone od 70 lat pomiary w jeziorach i innych zbiornikach wodnych północnego Wisconsin dowodzą, że zmiany poziomu wody podlegają regularnym cyklom. Przez sześć lat poziom wody rośnie, a przez sześć kolejnych opada
![](/media/lib/461/n-vitruvian-10984fce7e0b2ca68f80fff0f4d2df11.jpg)
Udało się opisać genealogię rodziny Leonarda na przestrzeni 690 lat. Do dzisiaj żyją jego krewni
6 lipca 2021, 14:48W piśmie Human Evolution opublikowano wyniki 10-letnich badań nad drzewem genealogicznym Leonarda da Vinci. Udało się ustalić drzewo dla rodziny da Vinci (później Vinci) od protoplasty Michele, poprzez jego prapraprawnuka Leonardo aż po żyjących do dzisiaj 14 męskich krewnych
![](/media/lib/350/n-kawa-8761dadabadb4ba468911efb00ed035d.jpg)
Zafascynowana kawą chemiczka ujawnia kolejne różnice między cold brew i kawą parzoną na gorąco
7 kwietnia 2020, 05:40Skosztowawszy po raz pierwszy kawy macerowanej na zimno, dr Niny Z. Rao z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona nie mogła się oprzeć pokusie zrobienia jej sobie w domu. Rezultat był rozczarowujący, postanowiła więc dokładnie zgłębić różnice między kawą parzoną na gorąco a cold brew. Ostatnie eksperymenty pokazały m.in., z jak uzyskanych ziaren można uzyskać napój o większej zawartości przeciwutleniaczy.